Zomerwijn
  • Page Views 2552

Wat is nu een goede zomerwijn

Zomerwijn, er zit een zekere logica in. Als de temperaturen buiten oplopen, geniet iedereen van een koeler wijntje. Maar hier maken we veelal een foutje. We dompelen de wijn onder in een ijsemmer en geven hem zo een ijskoude douche. Voor iedere goede zomerwijn is dit echter dodelijk, omdat de koude de eigenschappen van de wijn vervlakt. Wat overblijft, is de zurigheid van de wijn. Dit schept de illusie van verfrissing.
En laat het nu net wijnen zijn met een zurig accent die we ’s zomers het meest schenken. Denk maar aan een Sauvignon blanc uit de Loire treek.

Maar eigenlijk zou je net het tegenovergestelde moeten doen. Wijnen met een zoet accent kouder schenken.
Een wijn met zoet fruit, afkomstig uit een streek met veel zon, heeft dus baat bij een accentuering van zijn zuren want zo kom je tot een ideaal evenwicht tussen zuur en zoet. Als je dus op zoek bent naar een zomerwijn kan je bijvoorbeeld kiezen voor een sauvignon blanc uit zonnigere streken zoals Italië of Zuid-Afrika. Een heerlijke Verdejo uit het Spaanse Rueda, of torrontès uit Argentinië.

Rode zomerwijn

Bij rode wijn maakt men vaak dezelfde fout. Vaak serveert men in trendy Beach bars een Cabernet franc uit bijvoorbeeld de Loire streek in een ijsemmer. Een gemiste kans!

In tegenstelling tot wijnen uit warmere streken hebben wijnen uit een koeler klimaat meer zuren en tannine. Door afkoeling worden deze nog versterkt.
Kies ook hier dus voor wijnen uit warmere streken met zoet fruit en veel alcohol die je koeler kan serveren. Zoetheid en alcohol worden door warmte versterkt, en hebben dus nood aan koelte.

Breng een rode zomerwijn dus niet op dezelfde manier op kamertemperatuur als in de winter. Haal de wijn in de zomer een uur voor serveren uit je koele kelder.

Een wijn van 15 of 16 graden smaakt nog altijd fris bij zomerse temperaturen. Een ijsemmer laten aanrukken is echt niet nodig? Een temperatuur van minder dan tien graden maakt geen enkele rode wijn beter, zelfs niet tijdens een warme dag.

Nog een laatste tip

Laat je oudere wijnen maar mooi liggen. De zon vraagt om jongere wijnen waarin je het fruit nog volop proeft: jonge pinot noir, grenache, gamay, pinotage, sangiovese, tempranillo

Maar een wijn die wij zouden aanraden zijn de wijnen van Leplan. Wat dacht je van deze heerlijke Rosé wijn.

LePlan - Vermeersch

LePlan – Vermeersch

Deze heerlijke wijn van LePlan is voor geen kleintje vervaard. Net zoals de andere wijnen van Leplan heeft deze heerlijke Rosé al een heuse palmares opgebouwd.

Genieten maar !!

Delen

The king of sparklers bracht een nieuw gadget op de markt

Volgende »

Waarom moet je nooit de op één na goedkoopste fles wijn bestellen?