128049-425x282-wine-types[1]

Wijnsoorten

Bij wijn kan men verschillende soorten onderscheiden. De wijnsoorten onderscheiden zich niet enkel door hun kleur, maar ook door andere kenmerken. Iedere wijnsoort heeft welbepaalde kenmerken, die we bij iedere wijnsoort apart zullen bespreken. De wijnsoort wordt bepaald aan de hand van drie factoren, namelijk de zoetheid, de kleur en de vinificatie van de wijn. De wijnsoort wordt dus telkens bepaald door de combinatie van de vorige drie kenmerken.

Welke verschillen zijn er in de kenmerken en hoe bepalen ze de wijnsoort?

Bij het eerste kenmerk, de zoetheid, onderscheiden wij drie verschillende types:

  • Droge wijn
  • Halfdroge wijn
  • Zoete wijn

Het tweede kenmerk, de kleur, bestaat ook uit 3 verschillende varianten:

  • Witte wijn
  • Rode wijn
  • Rosé wijn

Het laatste kenmerk is de vinificatie. Vinificatie, of ook wijnbereiding genoemd, is de totaliteit van alle verrichtingen die nodig zijn om de most effectief te gaan veranderen in wijn. Deze noodzakelijke verrichtingen zijn onder andere de alcoholische vergisting (ook wel de alcoholische fermentatie genoemd) die instaat voor het “profiel” van de wijn. Deze kan via de alcoholische vergisting zowel op aromatisch niveau als op smaakniveau verfijnd worden. Na de vinificatie kan men dan weer 3 soorten onderscheiden:

  • De stille wijnen
  • De schuimwijnen
  • De versterkte wijnen

Delen

De legende van de Syrah

Volgende »

8 heerlijke zomerse wijn slushies