Syrah

De legende van de Syrah

De Syrah ook wel eens Shiraz genoemd is één van de wereldberoemde blauwe druiven. Maar let vooral op, de Syrah mag je niet vergelijken met de Petite Sirah, deze komt een volgende keer aan bod.

De stijl en het smaakprofiel van een wijn gemaakt met Syrah druiven wordt sterk beïnvloed door het klimaat waar de druif groeit. Bijvoorbeeld, in de Rhônestreek heeft de Syrah nogal de neiging om te gaan van medium tot full-bodied wijnen met een gemiddeld tot hoog tannine gehalte. Het geur en smaakprofiel is voornamelijk gericht op bramen, munt en zwarte peper. Vergelijk je dit met een Syrah uit warmere klimaten zoals Australie, dan zal de wijn een constantere full bodied wijn zijn met zachte tannines. Hier krijg je ook vooral toetsen van fruit en kruidige toetsen van zoethout, anijs en aards leer.

Syrah

De legende

Er bestaan talloze verhalen over de herkomst en de naam van de Syrah druif. Volgens een oude legende zou de druif zijn naam te danken hebben aan de oude stad Shiraz in Iran. De druif zou hier zijn ontstaan en vervolgens naar de Rhône streek zijn gebracht.

Hoe de druif hier geraakt is volgens die mythe, is nog een groter raadsel. Volgens de mythe hebben de Phocaeans de druif meebrachten vanuit Iran naar hun kolonie rond Marseille die was opgericht rond 600 voor Christus door de Grieken. Van hieruit zou de Syrah druif zijn weg hebben gevonden naar de Rhône streek. Helaas bestaat er geen enkel document die deze mythe kan hard maken

Volgens een andere legende waren het de troepen van de Romeinse keizer Probus die de druif meebrachten uit Syracuse. Helaas ontbreekt het ook hier aan documentatie.

De waarheid ligt echter ergens anders. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk – Dureza en Mondeuse blanche.

Syrah wijnen

De Syrah is een druif die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De Syrah wordt veelvuldig aangeplant in het Rhône gebied. Verder is de druif te vinden in de Provence, Languedoc-Rousillon, Australië, Californië, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.

Wij raden je alvast deze wijnen aan.

LePlan-Vermeersch GT-Syrah

Syrah

Een prachtige, zeer intense zwarte kleur, bijna doorschijnend, met violet reflecties. Karakteristiek bouquet met aroma’s van vanille, vermengd met compote van rood fruit, aardbeien, kersen. Zeer vol smaakpalet met een grote zoetigheid, een mooie concentratie, gedrongen tannines. Een veelbelovende wijn.

 

 

 

 

 

 

Château Fouzilhon – Cuvée Réserve – Côteaux du Languedoc AOP

Syrah

Château Fouzilhon is een fluweelzachte topwijn uit het Zuid-Franse Languedoc gemaakt door de vakkundige handen van topoenoloog Jean Natoli, een persoonlijke favoriet van wijngoeroe Robert Parker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Like what you read? Share it with your friends!

Facebook logo

 

 

 

Delen

Vergeet gin-tonic: dit wordt hét nieuwe zomerdrankje

Volgende »

Wijnsoorten